top of page
Foto van schrijvernelle

Kopie van hoe ligt een ontspannen tong in je mond?

Nieuwsgierige jij!


Jouw speeksel is GOUD waard!



In China wordt de term "gouden speeksel" (金津, jinjin) gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde en filosofie.

Er zijn verschillende redenen waarom speeksel in dit licht wordt gezien:

1. Bangrijke rol in levensenergie (Qi

  • In de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) wordt speeksel geassocieerd met de levensenergie of Qi. Speeksel wordt beschouwd als een product van vitale organen zoals de milt, maag en nieren, en het regelmatig doorslikken ervan zou de interne energie balanceren en versterken.

2. Verjongende en genezende kracht:

  • Speeksel wordt in de TCM ook gezien als een middel voor verjonging en genezing. Men gelooft dat het doorslikken van speeksel de organen voedt en de interne balans van het lichaam bevordert.

4. Beering van meditatie en innerlijke balans:

  • In mijn ademwerk besteed ik graag bijzondere aandacht aan speeksel, waarbij het "gouden speeksel" wordt gezien als een middel om innerlijke rust en balans te bereiken. Tijdens meditatie wordt vaak aanbevolen om het speeksel dat zich ophoopt in de mond door te slikken om de energiestromen in het lichaam te bevorderen.



Nog meer weetjes over speeksel:

Speeksel dat je aanmaakt in rust, ook wel basisspeeksel genoemd, is bijzonder belangrijk voor de gezondheid van je mond en spijsvertering. Het heeft verschillende gezondheidsvoordelen:


  • Bescherming van de tanden: Basisspeeksel helpt je tanden te beschermen tegen tandbederf en erosie. Het bevat mineralen zoals calcium en fosfaat die bijdragen aan het versterken van tandglazuur en het herstellen van kleine beschadigingen aan je tanden.

  • Neutrale pH-waarde: Speeksel in rust helpt de pH-waarde van je mond stabiel te houden. Dit is belangrijk omdat zuren, bijvoorbeeld uit voeding of van bacteriën, het tandglazuur kunnen aantasten.

  • Bevochtigen van de mond: Speeksel houdt je mond vochtig, wat essentieel is voor het comfort en om beschadigingen aan het mondweefsel te voorkomen. Een droge mond kan leiden tot een grotere kans op irritatie of infecties.

  • Afweer tegen bacteriën: Het bevat antibacteriële stoffen. Dit vermindert de kans op infecties in de mond, zoals tandvleesontsteking of andere orale infecties.

  • Ondersteuning van de spijsvertering: Speeksel bevat enzymen, zoals amylase, die beginnen met de vertering van koolhydraten zodra je begint te eten. Zelfs in rust ondersteunt speeksel de spijsvertering door de mond klaar te maken voor voedsel.


Je bent altijd welkom om het zelf te ervaren in een asemreis diepe.RUST of traject diepe.RUST

Of kijk op

Of volg op instagram:




4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page